04 oktober 2014

Celebrera mera

Abstinensen sätter in framåt söndag förmiddag. Detta att inte längre regelbundet vara med och celebrera mässan som präst vid altaret lämnar spår. Inte så att jag nedvärderar eller föraktar detta att fira gudstjänst som en i församlingen. Det är verkligen mycket värt och en nödvändig förutsättning för att församlingens mässa ska fungera. Men att ställa om sig efter många decennier i tjänst, därför att  pensionen infunnit sig, är inte enbart enkelt. Särskilt som jag önskar och längtar att få celebrera mera! Ty därtill är jag vigd och löftesbunden!

Att be över gåvorna och att räcka Herren till hungrande och törstande är stort. Där i altarets närhet sker stora ting. Under och mirakler får man vara med om. Som när tjälen, den stela ishanden, släpper greppet och går ur kroppen. Värme och liv strömmar in i frusna själar.

Där bevittnar man tårarna som bekräftar att förlåtelsen nått djupare än synden och skulden. Där rätas ryggar och andningen blir djup. Människans fylls av insikten om att vara älskad och omsluten. Himmelrikets måltid som delas över alla tänkbara och även orimliga gränser gör oss till ett Guds folk! Förnyade sänds vi ut att vara vittnen, ambassadörer och hantverkare för Guds rike! Ibland blir det ovanligt påtagligt. När det finns ny spänst i stegen från knäfallet. Nåd och kraft har kommit över de berörda.

Jag håller mig oftast borta från min förra församling för att de nya prästerliga kvastarna ska få arbeta i fred. Utan inblandning från L´ancien régime. Tids nog kan det bli passande att återvända.

Till sist - Du som är intresserad av Svenska kyrkans gudstjänst och förslaget till ny kyrkohandbok - Du bör läsa docent Christer Pahlmblads intressanta och tankeväckande inlägg. Han har skrivit 69 fängslande sidor på ämnet: En ny mässordning för Svenska kyrkan? Kommentarer och förslag.

Jag har läst och blivit entusiasmerad. Här finns ett förslag som jag helhjärtat vill stå bakom! Höga vederbörande handläggare och handboksgrupper, biskopsmöte och kyrkomötesombud borde läsa och begrunda detta gedigna liturgiska bidrag! Trots dess vetenskaplighet och den medvetna liturgiska terminologin kan de flesta tillgodogöra sig denna text.

Ja, alla som firar gudstjänst, som vill och tänker fortsätta göra det borde verkligen läsa Pahlmblads bidrag!